Traditionele Vijftigplussers

ALLE WOONTYPEN

45 tot 60 jaar
Getrouwd
Kinderen vanaf 18 jaar
Middelbare opleiding
Fulltime baan
Modaal tot twee keer modaal inkomen
Koopwoning (hoek­ of tussenwoning)
Woonoppervlakte 90 – 135 m2
Bouwperiode 1970 – 1989
Eén auto
Traditionele Vijftigplussers hebben het pad tot nu toe keurig afgelegd: ze zijn getrouwd, hebben oudere kinderen, wonen in een rijtjeswoning die op hun naam staat, hebben een middelbare opleiding gevolgd en ook een middelbaar inkomen. Deze vijftigplussers wonen in groeisteden als Spijkenisse, Heerhugowaard, Westervoort, Hoorn en Hellevoetsluis.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Rijpe Middenklasse bestaat uit vijftigplussers. Meestal zijn de kinderen net de deur uit. Ze redden het prima met een modaal inkomen. Voor de deur van hun rijtjeshuis staat een tweedehands auto. Af en toe gaan ze op vakantie naar bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk. Het zijn tevreden mensen.De naoorlogse woning van deze groep staat in gemeenten als Sluis, Kerkrade of Terneuzen. Deze woning hebben ze jaren geleden gekocht en ze wonen daar naar alle tevredenheid. De kleine boodschappen worden op de fiets gehaald bij bijvoorbeeld Aldi of Lidl. De grote boodschappen doet de Rijpe Middenklasse met de auto.

Het dagelijks leven van deze middenklassers speelt zich vooral af in de wijk. Voor degenen die nog niet met pensioen zijn is dat op het werk. Thuis luisteren ze veel naar de lokale zenders of Radio 10 Gold. Als er televisie wordt gekeken, is dat meestal naar de publieke omroepen. Van programma’s als Heel Holland Bakt wordt geen aflevering overgeslagen. Deze groep heeft geen gekke uitspattingen. Voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine wordt eerst gespaard. Ook zijn de mensen in deze groep goed verzekerd. Ze nemen het leven zoals het komt en zijn daar tevreden mee..
Verhuisgeneigdheid
De verhuisgeneigdheid van deze groep verschilt sterk. De subgroep Vrije Huurders heeft een veel hogere verhuisgeneigdheid dan de overige subgroepen. Die wonen in een koopwoning, en zijn daar tevreden over.

Gewenst woonmilieu
Als ze verhuizen dan trekken ze het liefst naar een centrum dorps woonmilieu. Daar wordt dan gekozen voor een goedkope rijtjeswoning. Het oudste deel van deze groep overweegt om naar een gelijkvloers huurappartement te verhuizen, om te anticiperen op een slechter wordende gezondheid. Het kan ook zijn omdat ze de lasten van de koopwoning (onderhoud tuin en woning) te veel vinden. Belangrijk voor deze mensen is dat er een winkelgebied dichtbij ligt. Ook de gezondheidszorg en apotheek hebben ze graag in de buurt.
Woningvoorkeur
Sociale Huurders richten zich sterk op de woning die ze kunnen krijgen. Dat is bij voorkeur een grondgebonden woning. Vaak accepteren ze een appartement, omdat er daarvan in de sociale huursector meer worden aangeboden.
> Huur- of koopwoning.
> Goedkope tot middeldure huur- of koopwoningen.
> Voorkeur voor bestaande bouw.
> Type: rijtjeswoning, soms appartement.

Voorkeur nieuwbouw
Mensen in de Rijpe Middenklasse kopen het liefst een bestaande woning, op een plek die ze al kennen. Als ze dan toch voor nieuwbouw kiezen, is dit vooral vanwege de inbraakveiligheid, het weinige onderhoud en het comfort van de woningen. Grootste bezwaar is dat nieuwbouw woningen te kaal worden opgeleverd. Deze groep zou het liefst de woning ‘sleutelklaar’ opgeleverd zien.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]