Studentenvrijheid

ALLE WOONTYPEN

Jonger dan 25 jaar
Alleenstaand
Geen kinderen
Middelbare tot universitaire opleiding
Student
Beneden modaal
Sociaal huurappartement
Woonoppervlakte < 90 m2
Bouwperiode 1945 – 1969
Geen auto
Mensen in Studentenvrijheid hebben intellect en ambitie. Ze zetten zich in voor het behalen van hun diploma en genieten tegelijkertijd nog van hun vrije leven. Ze respecteren de maatschappij en geloven in gelijke kansen, die je overigens wel zelf moet grijpen. Ze hebben in hun hoofd een pad voor zichzelf uitgestippeld.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Jonge Digitalen doen een opleiding, werken parttime of zijn werkzoekend. In alle gevallen is deze groep veel op internet te vinden. Bijvoorbeeld voor het opzoeken van informatie, het bijhouden van social media en het inschrijven op datingsites.Het opleidingsniveau onder Jonge Digitalen is zeer gevarieerd; van een lagere opleiding tot een universitaire studie. Wat ze gemeen hebben is dat ze sterk in hun schoenen staan. Ze weten wat er te koop is in de wereld, ondanks hun beperkte budget. Onlangs is de Jonge Digitaal verhuisd naar een appartement van maximaal negentig vierkante meter. Dit appartement staat in middelgrote steden als Groningen, Delft, Wageningen, Leiden of Nijmegen.

In tegenstelling tot wat de groepsnaam doet vermoeden, onderhouden deze jongeren ook offline hun sociale contacten goed. Jonge Digitalen met een parttime baan werken vaak in de horeca. In hun vrije tijd is de kans groot dat je de Jonge Digitaal tegenkomt op wintersport, in hostels ergens in Europa of op een popfestival. Ze zijn te herkennen aan een smartphone in de ene en een Red Bull of Corona in de andere hand. Thuis staat de televisie bijna niet meer aan. Alles gaat online. Heel soms wordt er nog naar MTV gekeken of staat de radio op Slam!FM afgestemd.
Verhuisgeneigdheid
De verhuisgeneigdheid is redelijk groot, vijfentwintig procent wil binnen twee jaar verhuizen.

Gewenst woonmilieu
Deze groep woont graag in de vooroorlogse wijken rondom het centrum van de stad. Jonge Digitalen zijn vooral bezig met het vinden van een betaalbare woning met voldoende kamers en woonoppervlakte. Vooral gemengde woon­ milieus spreken deze groep aan. Groen en water is schaars in hun directe woonomgeving. Een park in de buurt is dan ook een belangrijk pluspunt. De groep geeft aan voorzieningen relatief onbelangrijk te vinden. Dat komt omdat deze al volop aanwezig zijn. Vooral de bereikbaarheid per OV en auto staan hoog op het wensenlijstje.

Woningvoorkeur
De voorkeur voor het woningtype verschilt bij deze groep sterk per stedelijke regio. In grote steden kunnen ze zich niet meer veroorloven dan een klein appartement. In kleinere steden behoort ook een rijwoning tot de mogelijkheden.
> Huur- of koopwoning.
> Huurprijs van € 400,- tot € 600,- per maand.
> Koopwoning van € 150.000,- tot € 250.000,-.
> Geen duidelijke voorkeur voor nieuwbouw.
> Type: zeer verschillend, een klein appartement of een rijwoning, afhankelijk van plek en budget.
Voorkeur nieuwbouw
Jonge Digitalen hebben geen duidelijke voorkeur voor nieuwbouw. Sommigen geven zelfs aan liever helemaal geen nieuwbouw te willen. Deze jongeren vinden de afstand van de grote nieuwbouwwijken tot het centrum van de stad vaak te groot. Ook de kaal opgeleverde wijken en de onrust die het wonen in een wijk in aanbouw met zich mee brengt, houden hen tegen. Als ze nieuwbouw willen, gaat de voorkeur uit naar een kleinschalig nieuwbouw­ complex van tien tot vijftig woningen.

Toch zien we deze groep vaak wel verhuizen naar uitleglocaties rondom de grote steden. Dit komt doordat een woning dichterbij het centrum vaak niet binnen het budget past. Als de Jonge Digitalen voor nieuwbouw kiezen, is dat vanwege de goede bouwkundige kwaliteit. Alles is nieuw en dat kan van hun huidige woning niet gezegd worden. Ook het feit dat dan alles naar eigen smaak kan worden ingericht vinden ze een groot voordeel. Jonge Digitalen zijn minder gevoelig voor architectuur en stedenbouw bij nieuwbouwprojecten. Ze geven liever geld uit aan een grotere dan aan een mooiere woning.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]