Samen Rondkomen

ALLE WOONTYPEN

25 tot 45 jaar
Samenwonend of drie­ of meerpersoonshuishouden
Eén of meer kinderen
Lage opleiding
Werkloos
Beneden modaal
Sociale huurwoning (rijtjeswoning)
Woonoppervlakte 90 – 135 m2
Bouwperiode 1945 – 1969
Geen auto
De groep Samen Rondkomen bestaat voor een groot deel uit mensen met een buitenlandse achtergrond. Ze wonen veelal in een rijtjeswoning in middelgrote gemeenten en zijn blij dat ze in een redelijke buurt een woning toegewe- zen hebben gekregen. De groep Samen Rondkomen is blij dat ze goed terecht is gekomen; de mensen wonen op een plek waar ze zich veilig voelen en een volwassen bestaan kunnen opbouwen. Wel vinden ze het jammer dat ze niet altijd voldoende middelen hebben. Ze zijn op zoek naar (meer) werk en willen ook gaan trouwen en (meer) kinderen krijgen. De groep Samen Rondkomen geeft makkelijk geld uit, en ziet daar ook niet altijd de waarde van in.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Deze samenwonende stellen hebben een laag opleidingsniveau en staan eenvoudig in het leven. Hun ambitie ligt op een ander vlak dan carrière maken. Ze vinden het geen probleem om wat geld te lenen om af en toe wat leuke dingen te kunnen doen. Een vaste baan is voor een groot deel van deze groep moeilijk te vinden. Als ze werken, is dat vaak parttime.De groep Samen Starten woont in een eenvoudig rijtjeshuis. Daar wonen ze met z’n tweetjes of samen met hun kinderen. Sommige stellen zijn getrouwd of alweer gescheiden. Het is een groep met veel multiculturele stellen. De inrichting is eenvoudig en opgeleukt met wat beeldjes in de vensterbank en foto’s aan de muur. De televisie is groot en heeft een prominente plek in de woonkamer. De naoorlogse wijken waar deze groep woont, zijn redelijk ruim opgezet. Er zijn wat speeltuintjes en groenvoorzieningen in de buurt.

Geld voor een auto is er niet. Eigenlijk is er nergens geld voor. Maar ze hebben elkaar en daar gaat het om. Om op de kleintjes te letten, wordt er boodschappen gedaan bij de Dirk of de Lidl. Daar kopen ze met name huismerkproducten. Ook winkels als de Action en Wibra zijn erg in trek bij Samen Starten. Deze groep kijkt veel televisie, bijvoorbeeld naar zenders als SBS6, RTL5, Disney of Nickelodeon. Een dagje pretpark is een hoogtepunt in het jaar.
Verhuisgeneigdheid
Samen Starten heeft een hoge verhuisgeneigdheid. Ongeveer zestien procent van de mensen in deze groep geeft aan binnen twee jaar te willen verhuizen. Ze zijn daarbij sterk afhankelijk van het aanbod in de sociale huur.

Gewenst woonmilieu
De groep Samen Starten woont graag in de wijken rondom het centrum van de stad of in een dorp net buiten de stad. Daar vinden deze mensen dan graag een rijtjeswoning. Als ze geluk hebben, krijgen ze via de woningcorporatie een hoekwoning toegewezen. Vaak zijn ze aangewezen op het woonmilieu met goedkope, grondgebonden woningen. Dat zijn veelal naoorlogse woonwijken gebouwd voor 1990 met veel groen en water. Ook ligt er een buurt of wijk­ winkelcentrum op loop-­ of fietsafstand.

Woningvoorkeur
De helft van de groep Samen Starten is op zoek naar een andere huurwoning. Zo’n dertig procent zou graag een woning willen kopen. De rest heeft geen duidelijke voorkeur.
> Huur- of koopwoning.
> Huurprijs van € 400,- tot € 600,- per maand.
> Koopwoning van € 150.000,- tot € 250.000,-.
> Type: rijwoning of hoekwoning.

Voorkeur nieuwbouw
Het maakt de groep Samen Starten niet uit of ze een bestaande of nieuwbouwwoning heeft. Eén op de vijf personen heeft een duidelijke voorkeur voor nieuwbouw. Lagere maandlasten zijn het voornaamste argument om naar een nieuwbouwwoning te verhuizen; ze verwachten dat hun energierekening omlaag zal gaan. Ook de lagere kosten voor onderhoud spelen mee. Als één van de belangrijkste redenen om geen nieuwbouw te willen, wordt het gebrek aan geschikt aanbod van woningen genoemd, op de plek waar ze willen wonen.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]