Dorpse Tweekappers

ALLE WOONTYPEN

50 tot 65 jaar
Getrouwd/samenwonend (drie­ tot vierpersoonshuishouden)
Eén of twee kinderen vanaf 13 jaar
Middelbare tot hoge opleiding
Fulltime baan
Twee keer modaal of meer
Koopwoning (twee­onder­een­kapwoning)
Woonoppervlakte 90 – 135 m2
Bouwperiode 1900 – 1989
Eén auto en een motor
Deze mensen hebben de goedkoopste twee-onder-een-kapwoningen binnen de groep. Ze wonen in dorpen zoals Landgraaf, soms met kinderen. In sommige gevallen zijn die de deur al uit. Het zijn levensgenieters, maar dan wel op de dorpse manier. Er wordt vooral voor gezorgd dat het leven van hun naasten zo aangenaam mogelijk is.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

De gezinnen van Vrijheid en Ruimte hebben het prima voor elkaar. De kinderen zijn uit de luiers, ze wonen in landelijke gemeenten en ze bezitten een ruime woning. De kinderen kunnen heerlijk buitenspelen en er is voldoende ruimte in en om het huis om bij- voorbeeld te klussen of aan de motor te sleutelen.De woningen van deze groep staan in dorpen met zo’n 10.000 inwoners met vooral autochtone inwoners. De woningen zijn vaak van voor de Tweede Wereldoorlog of juist van vrij recente datum. Er is veel ruimte voor een speeltoestel, trampoline en huisdieren. De basisbehoeften vinden ze in het dorpscentrum, maar voor een groot winkelcentrum moet vaak een wat grotere afstand worden afgelegd. Ook voor een middelbare school moeten de kinderen vaak een flink stuk fietsen.

Deze gezinnen gaan er af en toe tussenuit, bijvoorbeeld een dagje naar een dierentuin of pretpark. De ouders zijn regelmatig bij een sportwedstrijd van de kinderen te vinden. Er is voldoende te besteden, maar deze behoudende gezinnen denken wel goed na over een nieuwe aanschaf. Dit is dan bijvoorbeeld een stationwagen of nieuwe badkamer. Een stabiele basis voor het gezin is het uitgangspunt voor al hun keuzes.
Verhuisgeneigdheid
Het is een groep met een zeer lage verhuisgeneigdheid. Ze wonen goed en blijven daar het liefst tot zeer hoge leeftijd. Als ze verhuizen is het naar een betere woning in hetzelfde dorp.

Gewenst woonmilieu
De groep Ruimte en Vrijheid wil ruim wonen in dorpen en het landelijk gebied. Qua architectuur zijn ze een voorstander van veel diversiteit. Ze hebben daarbij overwegend een traditionele smaak en hechten waarde aan groen in de omgeving. Deze doelgroep geeft het minst van alle doelgroepen om bereikbaarheid met openbaar vervoer. Ze doen alles met de auto. De nabijheid van voorzieningen is daar­ om niet heel belangrijk. Ze zijn er aan gewend dat alles op afstand ligt.

Woningvoorkeur
Deze groep wil en kan ruim wonen. In hun dorp staan meestal rijwoningen en vrijstaande woningen.
> Voorkeur voor een koopwoning.
> Middeldure tot dure koopwoningen tot € 450.000,-.
> Voorkeur voor bestaande bouw.
> Type: een vrijstaande woning.
Voorkeur nieuwbouw
Deze groep heeft geen voorkeur voor nieuwbouw. Ze zien op tegen het gedoe van een kaal opgeleverde woning. Deze groep zou wellicht de doelgroep zijn om een compleet ingerichte woning aan te bieden. Als ze voor nieuwbouw kiezen is dat vooral vanwege het weinige onderhoud. Dit moet dan wel een vrijstaande woning zijn. Opvallend is dat deze groep graag zelf een woning zou willen ontwerpen. Daarbij wordt – vanwege de voorkeur voor retroarchitectuur – vaker gekozen voor een cataloguswoning dan voor een woning die ze samen met een architect ontwerpen.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]