Doorsnee Provincialen

ALLE WOONTYPEN

45 tot 75 jaar
Getrouwd/samenwonend (twee­ tot vierpersoonshuishouden)
Een of twee kinderen vanaf 13 jaar
Lage opleiding
Modaal inkomen
Beneden modaal tot anderhalf keer modaal
Koopwoning (hoek­ of tussenwoning)
Woonoppervlakte 90 – 135 m2
Bouwperiode 1900 – 1969
Eén auto
Doorsnee Provincialen hebben een gemiddeld inkomen, een doorsnee auto en een doorsnee koopwoning. Je vindt ze in de kleinere plattelandsgemeenten in provincies als Zeeland of Limburg. Daar genieten ze van een rustig leven. Het zijn geen schreeuwerige types. Tenzij het iets betreft wat hun idealen drastisch doorkruist. Dan durven ze voor zichzelf op te komen.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Rijpe Middenklasse bestaat uit vijftigplussers. Meestal zijn de kinderen net de deur uit. Ze redden het prima met een modaal inkomen. Voor de deur van hun rijtjeshuis staat een tweedehands auto. Af en toe gaan ze op vakantie naar bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk. Het zijn tevreden mensen.De naoorlogse woning van deze groep staat in gemeenten als Sluis, Kerkrade of Terneuzen. Deze woning hebben ze jaren geleden gekocht en ze wonen daar naar alle tevredenheid. De kleine boodschappen worden op de fiets gehaald bij bijvoorbeeld Aldi of Lidl. De grote boodschappen doet de Rijpe Middenklasse met de auto.

Het dagelijks leven van deze middenklassers speelt zich vooral af in de wijk. Voor degenen die nog niet met pensioen zijn is dat op het werk. Thuis luisteren ze veel naar de lokale zenders of Radio 10 Gold. Als er televisie wordt gekeken, is dat meestal naar de publieke omroepen. Van programma’s als Heel Holland Bakt wordt geen aflevering overgeslagen. Deze groep heeft geen gekke uitspattingen. Voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine wordt eerst gespaard. Ook zijn de mensen in deze groep goed verzekerd. Ze nemen het leven zoals het komt en zijn daar tevreden mee..
Verhuisgeneigdheid
De verhuisgeneigdheid van deze groep verschilt sterk. De subgroep Vrije Huurders heeft een veel hogere verhuisgeneigdheid dan de overige subgroepen. Die wonen in een koopwoning, en zijn daar tevreden over.

Gewenst woonmilieu
Als ze verhuizen dan trekken ze het liefst naar een centrum dorps woonmilieu. Daar wordt dan gekozen voor een goedkope rijtjeswoning. Het oudste deel van deze groep overweegt om naar een gelijkvloers huurappartement te verhuizen, om te anticiperen op een slechter wordende gezondheid. Het kan ook zijn omdat ze de lasten van de koopwoning (onderhoud tuin en woning) te veel vinden. Belangrijk voor deze mensen is dat er een winkelgebied dichtbij ligt. Ook de gezondheidszorg en apotheek hebben ze graag in de buurt.
Woningvoorkeur
Sociale Huurders richten zich sterk op de woning die ze kunnen krijgen. Dat is bij voorkeur een grondgebonden woning. Vaak accepteren ze een appartement, omdat er daarvan in de sociale huursector meer worden aangeboden.
> Huur- of koopwoning.
> Goedkope tot middeldure huur- of koopwoningen.
> Voorkeur voor bestaande bouw.
> Type: rijtjeswoning, soms appartement.

Voorkeur nieuwbouw
Mensen in de Rijpe Middenklasse kopen het liefst een bestaande woning, op een plek die ze al kennen. Als ze dan toch voor nieuwbouw kiezen, is dit vooral vanwege de inbraakveiligheid, het weinige onderhoud en het comfort van de woningen. Grootste bezwaar is dat nieuwbouw woningen te kaal worden opgeleverd. Deze groep zou het liefst de woning ‘sleutelklaar’ opgeleverd zien.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]