Internetmakelaars vergelijken

 


CATEGORIE: VERKOPEN

Huis verkopen: welke makelaar kies je?


Waar let je op bij het kiezen van een makelaar voor de verkoop van je huis? De tarieven van makelaars verschillen nogal. En wat is het verschil tussen een traditionele en een internetmakelaar? Bepaal welke makelaar het beste bij jou past.

De traditionele makelaar


De meeste traditionele makelaars rekenen een courtage in de vorm van een percentage van de verkoopprijs, gemiddeld zo’n 1,5%. Daar komen vaak nog 'opstartkosten' bij. In Nederland is de gemiddelde vraagprijs van een woning ongeveer €300.000. De makelaar rekent bijvoorbeeld 1,5% courtage plus €500 opstartkosten; de totale nota bedraagt €6050 (inclusief 21% BTW).


De internetmakelaar


Bij een internetmakelaar doe je de bezichtigingen zelf, vaak met één of meerdere open-huis momenten. Je maakt zelf de advertentie tekst en maakt zelf de foto's. Eventueel schakel je een professionele fotograaf in. Dit kan meestal via de internetmakelaar geregeld worden. Ondertussen kan de intermakelaar meer tijd besteden aan statistieken, marktonderzoek, strategie, onderhandelingen en juridische aspecten. De verkoper betaalt een vast tarief en bespaart duizenden euro’s aan makelaarskosten.

Resultaten internetmakelaars zijn beter!


Verreweg de meeste mensen schakelen een traditionele makelaar in voor de verkoop van hun woning. Toch is het resultaat bij een internetmakelaar niet slechter. Sterker nog, dat is vaak beter. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar verkoopprestaties van makelaars door de Vrije Universiteit Amsterdam, gepubliceerd in juni 2017. De Amsterdamse onderzoekers bekeken miljoenen transacties tussen 1985 en 2011 van woningen die via huizensite Funda werden verkocht. Daaruit blijkt dat makelaars die een vast tarief hanteren (internetmakelaars), een huis eerder én tegen een hogere prijs (gemiddeld 2,7% hoger) verkopen dan ‘gewone’ makelaars. Lees hier meer over het onderzoek.

Tabel vergelijking

 
Kantel je mobiel voor volledig overzicht...

Homecrew.nl Makelaarsland ZelfVerkopen
Kosten (incl. BTW) €495 €1286 €1098
Makelaar bezoekt en adviseert vraagprijs
Foto's maken zelf of €195 zelf of €169 zelf of €199
Beschrijving woning zelf zelf zelf
Plaatsing Funda / Pararius
Raambord
Bezichtigingen of open huis zelf zelf zelf
Onderhandelen
Koopakte opstellen