Doorsnee Provincialen

ALLE WOONTYPEN

45 tot 60 jaar
Getrouwd of getrouwd
Geen kinderen of kinderen die al uit huis zijn
Lage opleiding
Parttime baan of werkloos
Beneden modaal tot anderhalf keer modaal
Sociale huurwoning (rijtjeswoning)
Woonoppervlakte 90 – 135 m2
Bouwperiode 1945 – 1989
Goedkope auto, anders brommer of scooter
Modale Arbeiders bestaan uit hardwerkende arbeidersgezinnen, hoewel de kostwinner ook vaak thuis op de bank zit door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. De vrouw des huizes verricht af en toe huishoudelijk werk in de buurt. Ze huren een simpele rijtjeswoning en hebben geen rijk ge- vulde bankrekening. Samen redden ze het wel; hoeveel heeft een mens nodig? Modale Arbeiders hebben niet veel wensen in het leven, af en toe een weekendje weg naar België, een dagje Libelle Zomerweek of naar de Huishoudbeurs is al prima. Er is een hond of kat om voor te zorgen en ze onderhouden hun sociale contacten met buurtgenoten en familie goed. Ze kopen veel tweedehands spullen en kleding. Ze staan eenvoudig in het leven, maar genieten wel volop. Deze groep is vrij opgeruimd van aard en draagt haar steentje bij aan de maatschappij.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Rijpe Middenklasse bestaat uit vijftigplussers. Meestal zijn de kinderen net de deur uit. Ze redden het prima met een modaal inkomen. Voor de deur van hun rijtjeshuis staat een tweedehands auto. Af en toe gaan ze op vakantie naar bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk. Het zijn tevreden mensen.De naoorlogse woning van deze groep staat in gemeenten als Sluis, Kerkrade of Terneuzen. Deze woning hebben ze jaren geleden gekocht en ze wonen daar naar alle tevredenheid. De kleine boodschappen worden op de fiets gehaald bij bijvoorbeeld Aldi of Lidl. De grote boodschappen doet de Rijpe Middenklasse met de auto.

Het dagelijks leven van deze middenklassers speelt zich vooral af in de wijk. Voor degenen die nog niet met pensioen zijn is dat op het werk. Thuis luisteren ze veel naar de lokale zenders of Radio 10 Gold. Als er televisie wordt gekeken, is dat meestal naar de publieke omroepen. Van programma’s als Heel Holland Bakt wordt geen aflevering overgeslagen. Deze groep heeft geen gekke uitspattingen. Voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine wordt eerst gespaard. Ook zijn de mensen in deze groep goed verzekerd. Ze nemen het leven zoals het komt en zijn daar tevreden mee..
Verhuisgeneigdheid
De verhuisgeneigdheid van deze groep verschilt sterk. De subgroep Vrije Huurders heeft een veel hogere verhuisgeneigdheid dan de overige subgroepen. Die wonen in een koopwoning, en zijn daar tevreden over.

Gewenst woonmilieu
Als ze verhuizen dan trekken ze het liefst naar een centrum dorps woonmilieu. Daar wordt dan gekozen voor een goedkope rijtjeswoning. Het oudste deel van deze groep overweegt om naar een gelijkvloers huurappartement te verhuizen, om te anticiperen op een slechter wordende gezondheid. Het kan ook zijn omdat ze de lasten van de koopwoning (onderhoud tuin en woning) te veel vinden. Belangrijk voor deze mensen is dat er een winkelgebied dichtbij ligt. Ook de gezondheidszorg en apotheek hebben ze graag in de buurt.
Woningvoorkeur
Sociale Huurders richten zich sterk op de woning die ze kunnen krijgen. Dat is bij voorkeur een grondgebonden woning. Vaak accepteren ze een appartement, omdat er daarvan in de sociale huursector meer worden aangeboden.
> Huur- of koopwoning.
> Goedkope tot middeldure huur- of koopwoningen.
> Voorkeur voor bestaande bouw.
> Type: rijtjeswoning, soms appartement.

Voorkeur nieuwbouw
Mensen in de Rijpe Middenklasse kopen het liefst een bestaande woning, op een plek die ze al kennen. Als ze dan toch voor nieuwbouw kiezen, is dit vooral vanwege de inbraakveiligheid, het weinige onderhoud en het comfort van de woningen. Grootste bezwaar is dat nieuwbouw woningen te kaal worden opgeleverd. Deze groep zou het liefst de woning ‘sleutelklaar’ opgeleverd zien.


[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]